Spør en biolog
Hovedside | Brukerprofil | Registrering | Nye innlegg | Spørreundersøkelser | Mine bokmerke | Private meldinger | Hva skjer | Fotogalleri | Artslista | Medlemmer | Søk | Hjelp

 Alle fora
 Spør en biolog
 Spør om planter
 Ukjent plante

MERK: Du må være registrert for å kunne sende et svar.
For å registrere, klikk her . Registrering er gratis!

Skjermstørrelse:
Brukernavn:
Passord:
Format modus:
Format: FetKursivUnderstreketGjennomstrek SuperscriptSubscript VenstrejustérSentrertHøyrejustér Horisontal linje Sett inn linkSett inn e-postSett inn bilde Sett inn bilde Sett inn kodeSett inn sitatSett inn liste
   
Melding:

* HTML er AV
* Forumkode er PÅ
Smilies
smil [:)] stort smil [:D] cool [8D] rødme [:I]
tunge [:P] ond [):] blink [;)] klovn [:o)]
sort øye [B)] åtter [8] rynke [:(] sjenert [8)]
sjokkert [:0] sur [:(!] død [xx(] søvnig [|)]
kyss [:X] godkjent [^] mislike [V] spørsmål [?]

 
Kryss av for å abonnere på emne.
   

E M N E      H I S T O R I K K
winther Postet - 12/11/2010 : 12:36:56

Hva er dette for en plante? (Klikk for å se et større bilde)
Et av mine barnebarn har spurt meg om hvilken plante dette er, men det har jeg dessverre ikke kunnet svare på. Er det noen der ute som kan hjelpe oss?
15   S E N E S T E      S V A R    (Siste først)
amdb73 Postet - 12/11/2010 : 19:43:22
Jo takk!! Det er det jeg pleier å gjøre, hvis jeg trenger/har lyst på det.

Nei teg tenkte på http://www.biologforeningen.org/enbiolog/topic.asp?TOPIC_ID=12686.

:o) hilsen Alf Marius
kjellms Postet - 12/11/2010 : 19:37:17
Svar hva da? At du kanskje bør vurdere å kjøpe syltetøy?
amdb73 Postet - 12/11/2010 : 19:34:31
Jo jeg vet det.
Synd jeg er dum i ordlegging! Det jeg mente er vel trollbær der den giftige planta med røde bær, som ligner mest på teiebær/togbær.

De er jo simpelt enkle og skille, med et lite øyekast (for de som kan dem). Og her er vel vi inne på min tidligere post. Red: At hvis mann ikke kan skille de forskjellige artene (enkelte i slektene Sorbus og Rubus er det jo få som kan da) og vet hvilke som er spiselige eller giftige, holder man seg langt unna!!

PS kjellms er spent på svar fra deg! > Min biologiopplevelse > Gode gamle Lærstrømpe som biolog

:o) hilsen Alf Marius
kjellms Postet - 12/11/2010 : 19:16:13
hmm .. Alf Marius Det er faktisk du som skriver: "Den som ligner mest er vel rød trollbær".

Folk flest som plukker bær kjenner de vanlige spiselige bær, men alle kan ikke navnet på teiebær selv om de ser at det er en slektning av bringebær, åkerbær og molte.
amdb73 Postet - 12/11/2010 : 18:43:09
Dette blir nesten noe som jeg så i en avis, for en del år tilbake.
Det var et/en barn/ungdom som hadde funnet kjempebjørnkjeks, med bilde i avisa. Læreren "bestemte" den som en "forvokst hundekjeks."

:o) hilsen Alf Marius
amdb73 Postet - 12/11/2010 : 18:39:01
Kopi av melding:
Opprinnelig postet av janw

PS: rød trollbær, som Alf Marius nevner, fins ikke i Norge.

En annen plante som man kanskje kan forveksle teiebær med, hvis man ikke kjenner dem, er skrubbær - begge to er i alle fall lave planter (typisk ca 20-30 cm høye) med en samling røde frukter tett sammen, skjønt f.eks. bladene er helt forskjellige. Skrubbær (kjør et google-billedsøk på "Chamaepericlymenum suecicum" eller "Cornus suecica") er ikke giftig, men har temmelig smakløse, svampete/luftfylte bær, litt som å spise isoporkuler.Jo jo, du har garantert helt rett Jan!

Men min mening om mennesker og bær evt. planter er som så:
Hvis mann ikke ser forskjell på teiebær/togbær og rød trollbær eller skrubbær, kjøper mann sitt syltetøy på butikken!!

Jeg vil nesten si at forskjellen på de ovenfor, er som forskjellen på bjørnebær og blåbær.

:o) hilsen Alf Marius
kjellms Postet - 12/11/2010 : 17:09:08
Ikke bare du hadde det som reservebær. Hjemme i Tana hadde vi gjerde rundt huset for at sauene som beitet på jordet skulle holde litt avstand. På seinsommeren en dag fikk jeg sjokk fordi jeg ikke fant min lille datter (2,5 el 3,5 år)i sandhaugen sin ved huset. Det viste seg at hun hadde forsert porten på en el annen måte og strålende fornøyd fant jeg henne beitende på skrubbær ikke langt unna.
klaush Postet - 12/11/2010 : 16:18:14
Da jeg var liten var skrubbær "reservebær" i mangel av noe bedre!
janw Postet - 12/11/2010 : 15:25:42
PS: rød trollbær, som Alf Marius nevner, fins ikke i Norge.

En annen plante som man kanskje kan forveksle teiebær med, hvis man ikke kjenner dem, er skrubbær - begge to er i alle fall lave planter (typisk ca 20-30 cm høye) med en samling røde frukter tett sammen, skjønt f.eks. bladene er helt forskjellige. Skrubbær (kjør et google-billedsøk på "Chamaepericlymenum suecicum" eller "Cornus suecica") er ikke giftig, men har temmelig smakløse, svampete/luftfylte bær, litt som å spise isoporkuler.
janw Postet - 12/11/2010 : 15:20:41
Tenk på at bladene til teiebær minner en god del om bringebærblader, bare med grønn underside (hos bringebær er bladene kritthvite på undersida). Da burde det ikke være mulig å ta feil. Teiebær har krypende vegetative skudd og i tillegg korte opprette skudd (gjerne mindre enn en halvmeter høye) med blomster/frukter. En annen forskjell er at bringebærbladene er finna (dvs. består av fem småblad, to av dem litt nede på bladskaftet), mens teiebærbladene er kobla (består av tre eller av og til fem småblad fra samme punkt). Bladet kan også minne om et jordbærblad, men er tynnere og småbladene er mer utdratte og spissere.

Jeg syns det er litt feil at folk hele tida har for vane å kommentere at fruktene er litt sure, som om det skulle være noe problem. De er f.eks. ikke på langt nær så sure som tyttebær, og dem er det jo ingen som kommenterer. Min holdning til teiebær er at det er helt fullverdige bær, de smaker omtrent som rips og knaser omtrent som molter - og verken rips eller molter er noe folk vanligvis griner på nesa av. Det er riktignok sjelden så mye teiebær at det er noe å samle sånn i for seg selv, men til blanda skogsbær (sammen med f.eks. båbær, blokkebær, bringebær og villrips) er de helt ypperlige.
amdb73 Postet - 12/11/2010 : 15:08:06
Den som ligner mest er vel rød trollbær sjekk her på post 4 for bilder.

:o) hilsen Alf Marius
kjellms Postet - 12/11/2010 : 14:37:12
Nei, så lenge man er klar over at det er snakk om en slektning av molte, bringebær og åkerbær her i Norden skal man være ganske trygg. Det er altså en lav busk i slekta Rubus med trekobla blad og lange krypende utløpere (teier, tæger eller tåger). Fargen på bæra er som du har avbildet litt lysere rød enn på bringebær og åkerbær, men vanligvis er det sjelden så mye bær å samle fra den. Når det bare er ett eller to "øyne" gidder ingen samle, men det nevnte året gikk det an å samle mye.
winther Postet - 12/11/2010 : 14:18:30
Takk til klaush og kjellms. Nå blir mitt barnebarn "Caline", fornøyd. Og så lærte jeg noe jeg også - både botanikk og matauk. Det er vel forhåpentlig slik at teiebær ikke kan forveksles med bær som ikke er spiselige?
kjellms Postet - 12/11/2010 : 13:00:15
Rubus saxatilis teiebær eller tågebær som det også står i floraen. Jasså klaus, raskt ute igjen.
Det var et år det var vannvittig mye av dette bæret i området her. Noen plukket mye og lagde godt syltetøy av det. Liker å tro at midnattsola hadde betdning for smaken.
klaush Postet - 12/11/2010 : 12:53:24
Teiebær Rubus saxatilis, vanlig i litt steinet, lysåpen skog. Bærene (egentlig samlingen av steinfrukter lik bringebær og molte) er spiselige, men litt sure.

Spør en biolog © © 2001 BIO Gå til toppen av siden
Denne sida ble genererert på 0,09 sekunder. Snitz Forums 2000