Spør en biolog
Brukernavn:
Passord:
Lagre passord
Hovedside | Brukerprofil | Nye innlegg | Spørreundersøkelser | Mine bokmerke | Private meldinger | Hva skjer | Fotogalleri | Artslista | Medlemmer | Søk | Hjelp

 Alle fora
 Spør en biolog
 Spør om insekter og edderkoppdyr
 Hvordan "brenner" humla?
 Forum låst
 Skrivervennlig versjon Bookmark this Topic BookMark Topic
Forfatter Tidligere emne Emne Neste emne  

abt
Deltaker

8 Innlegg

Skrevet - 16/06/2006 :  22:26:40  Vis profil Send abt a Private Message

Hei. Hvordan "brenner" humla? Er det friksjon av vinger, eller er det ved hjelp av nesle-lignende stoff?
På forhånd, takk!
abt

Mvh
abt

klaush
Biolog9543 Posts

Skrevet - 16/06/2006 :  23:30:11  Vis profil  Besøk klaushs hjemmeside Send klaush a Private Message
Hunn-humler har stikkebrodd som stikkveps og bier, derfor sier vi at humler "brenner". Det gjør vondt å bli stukket av humle, men jeg har aldri hørt om at noen er blitt sjuke av det. Humler stikker bare når de blir veldig provosert: at du tar dem med fingrene, setter deg på den, får den inni klærne eller prøver å robbe et humlebol for honning. (OBS! Det siste må du ikke gjøre, det burde vært forbudt og er det kanskje!)
Gå til toppen av siden

bombus
Biolog1608 Posts

Skrevet - 17/06/2006 :  01:16:21  Vis profil Send bombus a Private Message
Hei.

Det har vært og er en helt vanlig missforståelse at humla brenner og ikke stikker. Dette henger sammen med at smertefornemmelsen minner mer om brennende smerter som av brennesle enn som et vepse eller bistikk. Mens biene har brodd med mothakker og ofrer livet når de stikker, så har veps og humler glatt brodd. Man ser derfor sjelden eller aldri at humlebrodden sitter igjen slik den gjør hos biene. Her sitter både brodd og giftblære igjen i huden, og brodden fortsetter og pumpe inn gift lenge etter at den er revet av bien.

Av de norske humlene er det trehumla (Bombus hypnorum)som er mest aggressiv og som forsvarer bolet hardest. Så forstyrrer man et trehumlebol er sjansen for å bli stukket rimelig stor. Humlene i et åkerhumlebol nøyer seg imidlertid som regel med å brumme lett inne i bolet om de blir forstyrret. Trehumlebolene kan av og til bli meget store, og da forsvarer de bolet svært hardt, så man gjør klokest i å la dem være i fred. Men når humlene er ute på blomsterbesøk er de veldig fredlige, og de stikker ikke før de blir klemt eller lignende. Så tråkker man på en humle som sitter på en hvitkløver vil den ganske sikkert stikke.

En annen morsom ting med humler er at de ruger på egg og yngel. Så lenge de er aktive har de en kroppstemperatur på nesten 40 grader, og de holder temperaturen i bolet på rundt 30 grader. For å klare dette "fyrer de med honning". Så hvis de ikke har nok honning i bolet vil temperaturen synke. Så det er best ja at humlene får beholde honningen sin selv om den smaker godt:-)


Amj
Gå til toppen av siden
  Tidligere emne Emne Neste emne  
 Forum låst
 Skrivervennlig versjon Bookmark this Topic BookMark Topic
Snarvei:
Spør en biolog © © 2001 BIO Gå til toppen av siden
Denne sida ble genererert på 0,14 sekunder. Snitz Forums 2000