Spør en biolog
Brukernavn:
Passord:
Lagre passord
Glemt passordet ditt?
Hovedside | Brukerprofil | Registrering | Nye innlegg | Spørreundersøkelser | Mine bokmerke | Private meldinger | Hva skjer | Fotogalleri | Artslista | Medlemmer | Søk | Hjelp

 Alle fora
 Spør en biolog
 Spør om biologi generelt!
 Noen som vet om et bra viltkamera?
 Nytt emne  Ny avstemning Ny avstemning
 Svar på emne
 Skrivervennlig versjon Bookmark this Topic BookMark Topic
Forrige side | Neste side
Forfatter Tidligere emne Emne Neste emne
Side: av 7

kjellms
Aktiv deltaker

3203 Posts

Skrevet - 17/07/2017 :  15:55:35  Vis profil Send kjellms a Private Message  Svar med kopi av melding

 (Klikk for å se et større bilde)


WingCam II gir faktisk fine bilder i bra lys. Her har jeg ikke justert noe annet enn litt på skarpheta etter pixelreduksjonen. Og lukkertida i slikt lys er kort nok for kvikke fugler.
Gå til toppen av siden

kjellms
Aktiv deltaker

3203 Posts

Skrevet - 31/07/2017 :  13:31:55  Vis profil Send kjellms a Private Message  Svar med kopi av melding
I enkelte typer lys og uten vanndråper på glasset kan enkelte kameraer gir bra eksponeringer og farger, og dybdeskarphet er jo ikke å forakte på en del bilder. Her igjen fra WingCam II, som har en tendens til store kontraster og noe undereksponering særlig i motlys, men i medlys blir det ofte svært bra. Kameraposisjon er endret litt fra foregående bilde av ravnene.

Rødrev på jakt (Klikk for å se et større bilde)

Ung trane på forsumpet åker. Karasjok. (Klikk for å se et større bilde)

Trane, gluttsnipe mm på åker etter mye regn (Klikk for å se et større bilde)


De to første er beskjært litt, det siste viser hele synsfeltet.

Redigert av - kjellms den 31/07/2017 13:37:02
Gå til toppen av siden

kjellms
Aktiv deltaker

3203 Posts

Skrevet - 02/08/2017 :  15:42:48  Vis profil Send kjellms a Private Message  Svar med kopi av melding
Kopi av melding:
Opprinnelig postet av kjellms


Så et bilde fra Wingcam I

Siden jeg har rakket ned på Wingcam I i flere sammenhenger så må jeg opplyse om at det ikke er helt ubrukbart. Dette har en svak skjevhet i optikken. Og pikselerer bildene kraftig i solskinn og vind, altså ikke bare i motlys som Winge hevder. Klarer dere å se hva som eventuelt har løst det ut.

furu i Wingcam I (Klikk for å se et større bilde)
Dette er fra en tidligere posting her. Nede til høyre ved furustammen sitter det en kjøttmeis. Jeg hadde satt opp kameraet for å få bilder av elg som feide geviret på furua. At den lille kjøttmeisa har løst ut kameraet er ikke utenkelig, spørs vilken vei den fløy inn til kvisten. I vår/sommer brukte jeg viltkameraer mer bevisst på fugler, og er ikke i tvil om at de faktisk løses ut ofte av forholdsvis små fugler som sisiker, meiser og sangere. Selvfølgelig bedre på korte hold. Men jeg stusset faktisk over frekvensen av videoer på Browning Spec ops med skjærer på 10-15 m hold og stadig mindre flokker av kjøttmeis innom og det også på forholdsvis stor avstand 5 - 10 m. Hadde det vært massevis av tomme opptak så kunne man sagt det var tilfeldig, men det var det ikke i det tilfellet. Og liknende effektivitet har både WingCam I og II på små dyr.

For de som har opplevd det samme som jeg med kraftig pikselering (store firkanter istedefor ekte piksler) så går det an å unngå det ved å lære seg å unngå mye sol og vind og bevegelig skog. Vierkratt er f eks svært bevegelige og firmwaren i WingCam I mestrer ikke det (masse detaljer som raskt endrer seg under eksponeringa). Sett den der det står forholdvis stabile trær og hvor vinden ikke tar så mye så slipper man pikselleringa. Og da gir den ofte bra skarphet, fine farger og dyr i bildet. I dårligere lys er det selvfølgelig støy i fargene. Og den våkner opp etter vinterdvalen, også en fordel. Dette er altså et råd til de som allerede har dette kameraet. Det lar seg ikke skaffe mer (se s. 4 for flere bilder og eksempler).
Gå til toppen av siden

kjellms
Aktiv deltaker

3203 Posts

Skrevet - 13/08/2017 :  15:57:16  Vis profil Send kjellms a Private Message  Svar med kopi av melding
Om skjevhetene i skarphet som ofte observeres på viltkameraer.

Det har slått meg at skjevhetene i skarphet som ofte observeres har et systematisk trekk som kanskje kan settes i sammenheng med hvordan objektivene monteres. Det brukes et svært seigt klister eller lim når de små objektivene skrues inn. Egentlig er det merkelig at de limer dem fast. Friksjonen burde være mer enn nok til å holde dem på plass. Om de ville kunne de jo bare dryppet på en liten låsedråpe med farget markeringslim etter at fokus var kontrollert.

Alle de jeg har åpnet har en vanlig metrisk høyregjenge som også blir brukt på mange andre minikameraer. Linseelementene er montert i tynnveggede plasthus med tynne plastdeler (som bafler, avstandsringer osv). Når man bruker kraft for å skrue dette inn med lim i tillegg så er det kanskje ikke rart ting vrir seg og noen av de små elementen kommer ut av stilling, med resulterende skjev fordeling av skarphet. Slik skjev fordeling av skarphet har/hadde jeg på alle mine WingCam, Scoutguard/Bolyguard og Acorn og NB på kameraer som jeg har brukt mye og vet at det kan ikke skyldes tilfeldigheter, lys og "eksponeringsalgoritmer".

Eksempler: Siden jeg har brukt 5 WingCam mye med variasjon fra elendig til noe av det aller beste så bruker jeg det som eksempler.

WingCam I
Se de øverste eksemplene s. 3 om dere lurer på hvor ille det kunne være. Det var det kameraet jeg brukte noe tid på reklamering.
Bildet i posten foran dette viser jo fine dagslys farger og skarphet, men ser dere nøye etter avtar det faktisk ned mot venstre.

Skjev skarphet i viltkamera (Klikk for å se et større bilde)

Ikke bry dere om valpen som er i rask bevegelse, se på soleiene nede til høyre og sammenlikn med plantene nede til venstre. Selv i 850 piksler i bredda er det synlig.

Sakrphetsfordeling WingCam I (Klikk for å se et større bilde)

På dette bildet som ellers ikke er noe bra ser dere det tydelig, avtagende skarphet og dårligere nærgrense ned mot venstre. Og bra skarphet bortover jordet. Dere ser det samme på bildene av sotsnipa, grønnstilken og gluttsnipa side 5 (samme kamera). Og dette er altså på et kamera jeg ikke har klaget på eller reklamert på. Det får bli opp til enhver hva som aksepteres. Men vær obs på slikt også om dere tenker å kjøpe brukte kameraer.

WingCam II

Jeg hadde en WingCam II som ikke ville fungere i kulda og tok kvelden av ukjent årsak. Den var ellers av samme kvalitet som de to andre her med hensyn på fargebehandling og skarphet.

Den ene av disse likner litt på den forrige omtalte WingCam I, mindre skarpt ned mot venstre, tydelig på disse bildene.

Krikkender (Klikk for å se et større bilde)

Fargene fine og krikkendene innafor akseptabel skarphet.

Krikkand på nærgrensa (Klikk for å se et større bilde)

Og denne er omtrent på nærgrensa.

Grønnstilk for nært (Klikk for å se et større bilde)

Og her er grønnstilken for nært nedre venstre hjørne. Hadde det vært på høyre side ville den vært skarp.

Det andre kameraet WingCam II er det ikke stort å klage på (unntatt de tidligere nevnte dårlige farger og overskjerping i enkelte lyssituasjoner, hotspoten i IR, noe ganger lange eksponeringstider). Det gir faktisk ofte både svært skarpe bilder og riktige farger. Ett par eksempler bare (er jo flere eksempler ovenfor og på forrige side):

Nattbilde av gluttsnipe (Klikk for å se et større bilde)

Her det jo ikke noe negativt å si om skarphet, farger m. m. Husk det er et bilde tatt i dårlig lys!.

Ung trane i nattlys. (Klikk for å se et større bilde)

Og dette er jo også bra lyset tatt i betraktning, eksponeringstida blir litt lang. Men begge de to siste har det til felles at studerer man de nøye i 8 Mp versjonene ser man tydelig selv i godt lys at skarpheta avtar nede i venstre hjørnet, ellers er dette kameraet knivskarpt over hele billedflata. Men det er jo litt synd at dette ikke skulle være regelen. Man måtte altså innom fem kameraer av et merke før man ble helt fornøyd. Hadde et firma klart å levere kamera som dette hver gang så burde det jo blitt en storselger. Gjerne med noen nye egenskaper selvfølgelig. På disse bildene har jeg ellers ikke justert på noe, kun redusert antall piksler til 850 x 638.
Gå til toppen av siden

kjellms
Aktiv deltaker

3203 Posts

Skrevet - 18/08/2017 :  22:18:03  Vis profil Send kjellms a Private Message  Svar med kopi av melding
Oppdaget noe overaskende at et kamera ga beskjeden Lock åpenbart om SD-kortet. Jeg tok ut kortet igjen og det stemte. Låsen var flytta til skrivesperre. Dette overrasket meg for alle viltkameraer har ikke den egenskapen at de kan registrere at denne skrivesperren er aktivert (det er bare en kloss ingen elektronikk).

Dette kameraet var et WingCam II. Heretter skal jeg sjekke om flere av kameraene har denne egenskapen. Da blir det ikke skrevet bilder på SD-kortet så det er jo viktig. Det er lett flytte bryteren ved uhell, f eks når man dytter det ned i sporet. Egentlig skjønner jeg ikke vitsen med den. Man setter jo et kamera ut med kort for at det skal registereres og skrives bilder, ikke sperres.
Gå til toppen av siden

kjellms
Aktiv deltaker

3203 Posts

Skrevet - 26/08/2017 :  09:42:28  Vis profil Send kjellms a Private Message  Svar med kopi av melding
Alle WingCamene har denne egenskapen at skrivesperra på SD-kortet sjekkes. Da er det altså slik at det kan forklare perioder uten bilder, noe jeg faktisk har lurt på. Men så har jeg ment å se på andre kameraer at det ikke har betydning. Man må altså være obs på at om låseklossen på SDkortet sitter løst kan den skli opp idet man dytter kortet ned i sporet (eller opp).
Gå til toppen av siden

kjellms
Aktiv deltaker

3203 Posts

Skrevet - 29/08/2017 :  14:29:19  Vis profil Send kjellms a Private Message  Svar med kopi av melding
Jfr annen tråd om viltkamera under dyr.
Merkelig nok er det noen av de kameraene som ikke har justering av PIR-følsomheta (eller man glemmer at det fins fordi de funker bra uansett) som fungerer med høyt utbytte også på små dyr. Noen ganger kan man se på det som tilfeldigheter, men når det skjer gang på gang så skjønner man at det faktisk virker.

Browning Spec Ops FHD (2015 modellen)

Selvsagt kan også dette kameraet ta unødvendig mange videoer når sol og vind herjer med busker og bekker, men da får man iallfall lydopptak av sangfugler og annet. Den har heller ikke spesielt god nærgrense, avtar jevnt fra noe over 1 m avstand og nærmere. Men skarpheta er ellers ok over hele feltet, noen ganger blir det merkelig reduksjon i skarphet og fargeendring i kanten til høyre i dårligere lys. Men hvor små kan motivene være?

grønnsisik fra video Browning SpecOPs (Klikk for å se et større bilde)

Her er det ingen tvil om at grønnsisikhannen selv løste ut opptaket. Og den er liten! Legg merke til boblene til venstre såkalt Duoldi aja - "kokende kilde". Dette er altså snapshot fra video.
Skarpheta er ok til video i 1920 pix bredde, her er ubehandlet utsnitt.


utsnitt fra Browning video (Klikk for å se et større bilde)


Et annet bilde viser en løvsanger helt nede i et av hjørnene:

løvsanger video (Klikk for å se et større bilde)

Heller ikke noe tvil om at denne løvsangeren selv løste ut video.
Skarpheta nede i venstre hjørne er heller ikke så verst. Husk at alt dette egentlig er 1920 pix i bredda og redusert til dette lille. Så ut som det ble forskjell på png og jpg filer denne gangen, den siste her er jpg og der er tydelivis økning på noe artefakter. Ellers er det ikke gjort noe på farger , kontrast og skarphet. Altså nedre venstre hjørne:

 (Klikk for å se et større bilde)


Effektivitet måles jo av enkelte (f eks Traicampro) på om det fins noe i bildene eller videoen. Denne dagen tok dette kameraet 5 videoer to av dem med grønnfinker, to med sidensvans og det femte vil jeg også regne med fordi det var så gode opptak av grønnsisikens lyder. Noe liknende dagen etter opptakk av løvsanger, gråtrost, rødvingetrost, bjørkefink mm 6 av 8 med relevant innhold er også godkjent mener jeg.
Gå til toppen av siden

kjellms
Aktiv deltaker

3203 Posts

Skrevet - 29/08/2017 :  17:29:14  Vis profil Send kjellms a Private Message  Svar med kopi av melding
Egentlig uten betydning: Ikke noe grønnfinkopptak den 29., den dagen var det to grønnsisiker og to opptak, hannen alene på den ene. Pluss sang og lyder på et tredje opptak. Og sidensvans pluss mange lyder på de to andre. Video gir mye info som jeg har vært inne på før. Og det ser også ut til at dette kameraet har en sensor som fungerer helt ut i videobildekanten. Ofte er det der det starter. En gang i framtida skal jeg prøve forsatslinser på slike Browninger for å få skarpheta nærmere. Det bør man kunne bruke på flere viltkameraer.

Redigert av - kjellms den 29/08/2017 17:40:30
Gå til toppen av siden

dendrobates
Aktiv deltaker

78 Posts

Skrevet - 06/09/2017 :  18:58:11  Vis profil Send dendrobates a Private Message  Svar med kopi av melding
Hva mente du med kokende kilde?
Gå til toppen av siden

kjellms
Aktiv deltaker

3203 Posts

Skrevet - 06/09/2017 :  21:51:04  Vis profil Send kjellms a Private Message  Svar med kopi av melding
Fra samisk duoldi aja kan oversettes til kokende kilde, men det er jo ikke fordi de er varme (+4 gr C som her), men fordi det enkelte ganger bobler kraftig fra dem i perioder.

kilde som bobler (Klikk for å se et større bilde)
Gå til toppen av siden

kjellms
Aktiv deltaker

3203 Posts

Skrevet - 16/10/2017 :  10:56:04  Vis profil Send kjellms a Private Message  Svar med kopi av melding
Som enkelte kanskje har lagt merke til i en annen tråd har jeg eksperimentert litt med brilleglass og viltkameraer for å få til opptak noe nærmere enn den vanlige nærgrensa. Foreløbig er inntrykket at skarpheta blir forbausende bra med billige brilleglass. Og noen kameraer er mye flinkere til å dosere lyset og eksponere på nærmere hold. Overeksponering og hotspots i IR særlig på korte hold er jo nærmest en regel på viltkameraer. Selv om man masker av IR-LEDer så det er kun ett par igjen overekponeres det på korte hold.

Derfor er erfaringene med Browning Spec OPS FHD serien en positiv overaskelse. Nå bruker jeg kun video på Browning siden det er best.
Her er et par bilder av spissmus fra video, hele bildet og ett utsnitt som viser aktuelle piksler uten endring i størrelse. Spissmus er raske og aktive dyr som ikke blir skarpe i IR unntatt de korte øyeblikkene de står noenlunde rolig.

Videosnap av spissmus i Browning Spec OPS FHD (Klikk for å se et større bilde)


utsnitt av videobilde av spissmus (Klikk for å se et større bilde)


Farger er også stort sett ok fra Browning i videomodus, her ei skjære noe beskjært:


skjære fra Browning Spec OPS FHD (Klikk for å se et større bilde)


Dioptrier rundt 1,5 til 2,0 er vel mest anvenddelige for slike nærbilder med viltkameraer.
Gå til toppen av siden

kjellms
Aktiv deltaker

3203 Posts

Skrevet - 18/10/2017 :  14:15:02  Vis profil Send kjellms a Private Message  Svar med kopi av melding
Jeg har prøvde Energizer Eco batterier litt nå i høst. Noen kameraer står fremdeles et sted langt ute i terrenget og der blir de nok noen uker til før jeg får gjort noe med det. Men jeg har lagt merke til at ett par Scoutguard/Bolyguard ikke har sendt meldinger på lenge. Det er neppe helt fritt for dyr der. Om det har skjedde endringer ved batteribytte vet jeg ikke, men jeg har mistanke om at mange bilder med IR pluss noe kulde og fallende spenning har skylda (da kan sending rett etterpå mislykkes f eks).

En Browning Spec OPS FHD Extreme (2017 mod) har jeg foreløbig kun testet ved et jorde nært huset. Det fungerte bra inntil igår morgen da WingCamen ved siden av og spor viste at ei elgku og kalv gikk forbi på ca 8 m på det nærmeste, allikevel startet den ikke. Da stusset jeg fordi jeg selv også mente at jeg så at kua gikk ganske rolig forbi og iflg Trailcampros test skal denne starte og trigge video på 0,52 s. Kua kunne om den skvatt (pga filterklikkene?) rekke å komme ut av sektoren på under et halvsekund, men da skulle noe tom video vises. Og der var ingenting fra det aktuelle tidspunkt. Noe annet jeg la merke til idag ved ca 5 plussgrader at dette kameraet viste altfor lav temperatur da jeg kom der nå midt på dagen (-9gr C). Selv om den står ganske lavt er ikke forskjellen så stor og etter at jeg har håndtert kameraet viser det noe høyere temperatur. Nok en bekreftelse på at man ikke alltid skal ta temperaturangivelsen fra slike kameraer så veldig alvorlig. Kanskje skyldes også det spenningsfallet når både IR og eksponering av video skal starte.

Så foreløbig er min tanke igjen at man neppe skal spare på batterikvaliteten. For meg er det Energizer Litium Ultimate (eller tilsvarende) som gjelder nå med økende kulde og mye IR-bruk.
Gå til toppen av siden

kjellms
Aktiv deltaker

3203 Posts

Skrevet - 31/10/2017 :  17:06:20  Vis profil Send kjellms a Private Message  Svar med kopi av melding
Bare en tanke som slo meg om de nye Browning Spec Ops-kameraene. Smart-video er slik at den avslutter opptak når det ikke har vært bevegelse på en stund. Dette sparer selvfølgelig mye batterikapasitet. Kanskje er det også slik at sensoren faktisk registrerer at et dyr forsvinner raskt ut av billedsektoren. For de to, ku og kalv var så nært at de antakelig kunne hørt filterklikk fra begge kameraene og antakelig satte opp farta slik at de kom seg ut sektoren og inn i skogen før Browningen i videomodus starta. At det skulle være noe mer dugg og fukt på dette kameraet enn det andre tviler jeg på (om det skulle kunne forstyrre sensoren). Kameraet har jo ellers tatt andre videoer akkurat der det stod, så det var neppe noe feil. Men jeg finner ikke noe om hvordan Smart-video virker i starten.
Gå til toppen av siden

kjellms
Aktiv deltaker

3203 Posts

Skrevet - 04/11/2017 :  12:49:26  Vis profil Send kjellms a Private Message  Svar med kopi av melding
De som bruker mange viltkameraer burde kanskje være flinke til å lage seg notater gjerne i form av en liten tabell man har med ut. Når ting går brukbart lenge har man en tendens til å glemme små viktige detaljer. Jeg hadde feks opplevd at flere kameraer i fjor vinter og vår og også siste vår våknet etter streng kulde. F eks så gjorde mitt første WingCam I det. Så kom jeg nå til det samme kameraet, skiftet minnekort og så viste ikke kameraet slik det vanligvis gjør at det er igang ved først å vise data om minnekortet. Blank skjerm. Stusset på det og tvilte på at det kunne være dårlige batterier og tok kameraet inn for å undersøke. Da jeg så bildene på minnekortet jeg tok ut så jeg flere bilder av meg selv idet jeg kom for å skifte minnekort og også rev, rådyr og elg. Da husket jeg at dette kameraet virker selv om displayet ikke viser noe når det begynner å bli kaldt!

elgku Karasjok (Klikk for å se et større bilde)


rågeit og bukkekje Karasjok (Klikk for å se et større bilde)

Det første bildet viser ei av kuene som har vært en del på jordet i det siste, og det andre viser ei rågeit med et stort bukkekje. Kjeet er stort med tanke på den lange, kalde og trege våren vi hadde her i år, men veksten i utmarka har nok vært enorm i år med gode beiter både for rådyr og elg. Så kameraet er altså iorden på tross av displayet så nå må det ut igjen!
Gå til toppen av siden

kjellms
Aktiv deltaker

3203 Posts

Skrevet - 09/11/2017 :  12:45:48  Vis profil Send kjellms a Private Message  Svar med kopi av melding
Nei, ikke gjør det! Jeg tenker på det jeg nevnte om at jeg prøvde Energizer Ecoadvanced i viltkameraer. Ideen oppstod da jeg en dag i september skulle kjøpe noen batterier og så var det tomt for Energizer Ultimate litium i racket i dagligvarebutikken. Siden jeg akkurat hadde fått inn et par nyere Browning tenkte jeg at det kanskje var smart å teste andre batterier (til halv pris i forhold til Ultimate Litium). Egentlig var det vel ei bjelle langt bak i skolten som ringte advarende for jeg tenkte også at det passer jo bra nå som det er så mildt og sikkert en stund til første frosten. Og for å si det slik, de batteriene har jo heller ikke imponert i GPSene, selv om de forsåvidt virker ok en dag eller to.

Satte altså 8 Ecoadvanced i Browning Spec Ops Platinum (2016 mod) og de første testene viste ikke noe unormalt, det var jo fremdeles mildt i været. Totalt ble det fra 16.09. og til og med 27.10. tatt (eller forsøkt tatt) 272 videoer (og i starten 36 bilder for å bli litt kjent med kameraet). Den 20.09. ble kameraet satt ut på en lokalitet hvor jeg har prøvd å følge med på i flere år. 272 videoer på 30 sek i dagslys og 20 sek i mørke og IR høres kanskje ok ut. Nei, det er det ikke, for som parentesen ovenfor antyder var en del av det bare forsøk. Det ble 67 ulesbare videoer av de 272, altså kun 205 mp4-videoer med gyldig fil som kunne avspilles. Og noen tror kanskje at det heller ikke er så verst. Nei, bare glem det, i to perioder hadde det tydeligvis vært litt for kaldt og da økte støyen (horisontal banding startet på flere av dem gjerne ca midt i de 20 sek IR-videoene skulle vare, riktignok i de kalde periodene, men allikevel.

Jeg vet at hadde jeg latt 2015 modellen stå der med Energizer Ultimate Litium så hadde det blitt langt bedre. Der hadde sikkert vært strøm nok til mange hundre vintervideoer og de aller fleste lesbare (vanligvis er det kun de man avbryter selv som ikke blir lesbare, så pålitelig er det kameraet med riktige batterier). Og om der ikke var større aktivitet kunne den iallfall fortsatt å fotografere ned til -37 gr C som den har gjort tidligere. Jeg kan heller ikke tenke meg at det er noe alvorlig feil på 2016 modellen, så dette skyldes nok kun batteriene. Jeg var der igår og skiftet batterier (til Litium) og lot kameraet stå på stedet, så får vi se om det blir bedre. Fra 27.10. til igår 8.11. hadde det ikke tatt opp noe i det hele tatt ingen forsøk etter de siste forsøkene 27.10. og batteriene var tomme når jeg målte dem. To av cellene var på grensa til å kunne brukes litt i en fjernkontroll f eks.

Hvor kaldt var det så? Det klarer jo heller ikke kameraet å fortelle (pga batteriene?). Nå skal man jo uansett ta angivelser fra slike kameraer med en klype salt, men se på dette:

test Energizer Ecoadvanced (Klikk for å se et større bilde)


test Energizer Ecoadvanced (Klikk for å se et større bilde)

4 gr C høres jo ikke helt galt ut, det har jo vært mye mildvær i høst. Men angivelsen fra bildet 26.10. er jo et nytt absolutt nullpunkt! Stripinga og støyen forteller jo også at mye er galt.

Og hvor kaldt var det egentlig da disse batteriene begynt å svikte for alvor. Heldigvis hadde jeg andre kameraer der. Da ungdyra først dukker opp rundt midnatt 24.10. viser både Scoutguard/Bolyguard 550 og Primos Proof 02 at det var - 12 - -13 omtrent ved midnatt og at det så ble litt mildere etterhvert - 11 gr C og tidlig på morgenen -9 gr C på Bolyguarden (merkelig nok tok ikke Primosen bilde da, vanligvis er den ivrigst). Den 26.10. ved midnatt og utover angir Bolyguarden - 3 og noen ganger - 4 utover midnatt. Denne gangen starter Primosen seinere og viser - 2 nærmere halv fire, men helt eksakt er det uansett ikke for klokkene er neppe helt synkroniserte siden jeg ikke kan gjøre innstillinger på Bolyguarden. Men så varmt som det Browningen antyder på videoen +4 gr C var det vel neppe (viser altså 7-8 grader høyere enn de to andre). Men iallfall med raskt synkende batterikvalitet så ser man at sensoren til Browning iallfall ikke skuffer, den starter opptak. Om det nå i ettertid skulle vise seg at det faktisk er noe feil med den skal dere få vite.

Min konklusjon er iallfall klar hittil, ikke noe mer eksperimentering med antatt dårligere i batterier i vinterkulde. Men de som enda står ute med slike her nær huset, de skal få stå litt til så får vi se om det gir andre overraskelser.

Redigert av - kjellms den 09/11/2017 13:02:03
Gå til toppen av siden

kjellms
Aktiv deltaker

3203 Posts

Skrevet - 10/11/2017 :  13:58:07  Vis profil Send kjellms a Private Message  Svar med kopi av melding
Jeg hadde også sendt noen Energizer Ecoadvanced med et par av jaktkameratene i september og bedt dem skifte batterier ved anledning for jeg hadde mistanke om at noen kameraer kanskje begynte å bli tomme for strøm. Da jeg nå var og hentet ned et av disse kameraene fikk jeg litt overaskelser, som når jeg tenker meg om har med bygninga av kameraene å gjøre.

Et av disse kameraene Acorn 6210 hadde fra 29.09. til jeg slo av og tok det ned 8.11. tatt 1555 bilder og videoer (hvert fjerde opptak kort avi-video). Den stod altså på 3 bilder pr opptak pluss video. At jeg allikevel tok det ned uten nøling skyldtes at jeg fra tidligere har dårlig erfaring med det kameraet når vinterkulda setter inn. Litt kulde kan det tåle, men lengre perioder under -20 C har det ikke godt av.
Fargebilder blir ofte bra fra dette gamle kameraet.

Piggokse i vinterlandskap, den første snøen Acorn (Klikk for å se et større bilde)

Piggokse i vinterlandskap Acorn 6210-bilde. (Klikk for å se et større bilde)


Jeg skiftet også batteriene i Primos Proof 03 fra Ecoadvanced til Ultimate Litium for sikkerhets skyld. Dette hadde i samme periode tatt kun 454 enkeltbilder. Dette virket litt rart fordi dette kameraet pleier (som Proof 02) å være svært ivrig på antall bilder. Nå kan det jo hende at det hadde litt betydning at jeg hadde satt ned til tre bilder pr multishot og til 10 sek intervall (med tanke på at det var elg, store rolige dyr som var objektetene først og fremst). Og ved måling av batteriene så var det ingenting som tydet på noen svikt pga av dem. Men så må det jo skytes inn at det neppe har vært noen særlig mange timer med temperaturer under -20 der i perioden, kanskje ikke heller noe særlig under -15. I forhold til målestasjoner så ligger det litt opp i terrenget og også litt nærmere kysten enn resten av Karasjok.

Med litt bearbeiding blir IR-bildene fra dette kameraet brukbare til info:

ku og kalver i IR (Klikk for å se et større bilde)

Ungokse i IR (Klikk for å se et større bilde)

Ganske ung elgokse i IR Karasjok (Klikk for å se et større bilde)

Flere unge okser i området (Klikk for å se et større bilde)


Så foreløbig ingen sjokk verken med hensyn til batteriene (på begge kameraene) eller med øvrige funksjoner, begge kameraene har sine særegenheter ved eksponering i forskjellige lysforhold.

Den store overraskelsen var imidlertid at i flere perioder hvor det hadde vært dyr innom så hadde ikke Primosen tatt bilder i det hele tatt (????) og jeg kjente jo det kameraet som ganske pålitelig på nettopp det. Hva forklaringa er eksakt er ikke godt å si, men kanskje det henger sammen med at noe dårligere spenning faktisk gjør PIR-sensoren mindre effektiv.

Med Acorn 6210 sine egenskaper er det lettere å lage en forklaring på masse vellykkede opptak. Den har egentlig en tredelt sensor. I midten er det den vanlige PIR-sensoren som likner de andre vanlige kameraene og triggertid er noen steder oppgitt til 0,8 sek. I tillegg har den sidesensorer (Prep sensors) som tilsammen dekker et område tilsvarende 100 gr til sidene i forhold til hverandre. Dette hjelper til å holde kameraet igang, slik at når dyr kommer inn i billedfeltet så er det allerede i foto-modus og klar for trigging. Og særlig når flere dyr går omkring slik som ungdyr og elgkalver ofte gjør.

Jeg har pleid å si det slik at Primos Proof 02 og 03 gir mye mer info enn de andre kameraene (på stillbilder). Men denne gangen ble 03 knust av Acorn 6210. Så litt eldre kameraer kan også være verdt å holde i drift. Og nok en gang viste det seg at det lønnes å ha flere kameraer på stedet. Bolyguard 550 8Mp hadde bare tatt ett bilde i hele perioden! Vet ennå ikke hvorfor.
Gå til toppen av siden

kjellms
Aktiv deltaker

3203 Posts

Skrevet - 17/11/2017 :  12:04:03  Vis profil Send kjellms a Private Message  Svar med kopi av melding
IR hvem ser hva? Det kan nok være et godt spørsmål. Er No glow, black IR, covert, eller hva de nå kalles usynlige for dyra? Ting tyder på at det neppe er så usynlig som vi har fått inntrykk av fra industrien. Vi har forsåvidt diskutert det her tidligere.

Jeg stod foran min Primos Proof 03 (som er et No Glow kamera) da det slo meg at jeg faktisk så et veldig svakt rødskjær, riktignok på kort hold og i mørke, men allikevel. Jeg har hittil ikke sett noe rødskjær fra Browningene, men også de kommer fram om man tar bilder mot kameraene idet LEDene står på. Akkurat som med fjernkontroller.

Og hvis jeg ser det så vet vi jo at mange dyr ser mer ut i Near IR-området enn oss. De er jo også mer tilpasset et liv i mørke og har da mye bedre nattsyn. Så å tro at man lurer dem med slike lamper er vel egentlig bare tull. Det kan noen ganger kan være vanskelig å avgjøre om de ser lyset og skremmes av det eller om det er filterklikket som er det verste. Dette gjelder altså dyr som støkkes og setter opp farta, og til og med noen ganger også svinger i en bestemt retning. I det siste har jeg feks på videoer flere ganger sett rev svinge og sette opp fart rett fra lyset. Men uansett kan det være vanskelig å avgjøre fordi klikket kommer jo fra det samme kameraet som lyset de svinger fra. Og alle skogsdyra våre hører jo også godt. I dagslys er det greit, da skal jo ikke lampene lyse. Da er det filterklikket, men jeg tror til og med telefonelektronikken kan lage støy (på enkelte MMS-kameraer).

Noen dyr av mange arter venner seg til både 850 nm og 940 nm lyset. Det er ingen tvil om at 850 nm oftere støkker dyr som ikke er vant til det, det er også bedre synlig for oss. Men jeg lurer også på om ikke skogsdyr som elg faktisk ser 940 nm lyset så bra at de faktisk vender seg mot det og beiter mot kameraet, altså har nytte av lyset. Akkurat som elg her ofte har en tendens til å beite mot lyset og huset og havne noen få m fra hundene svært ofte når det ellers er mørkt. Det kan jo ikke være at de er så glade i bråkete hunder tenker jeg.

Produsentene viser ikke noen emitasjonskurver for LED-blitsene (lampene). Noen nyere modeller har både 850 og 940 nm LEDer så man kan velge. Kanskje er det mange produsenter og variasjon på slike LEDer, ikke vet jeg. Søker man på slikt dukker noen standardkurver opp.


kurver for near IR (Klikk for å se et større bilde)

to typer LED -IR (Klikk for å se et større bilde)

emitasjon langt utafor toppen på 940nm (Klikk for å se et større bilde)

Vi får vel anta at det er den i midten som er beste illustrasjon på hvordan de er tenkt å virke både i viltkameraer og fjernkontroller. Men den siste viser jo faktisk noe viktig, selv om toppen er på 940 nm og kurven faller brått på begge sider så emitteres det faktisk litt mer utover i båndbredda. Om noen er veldig følsomme så kan jo det forklare noe. Effektive filtre koster også penger og ikke regn med at noe veldig dyrt er installert i forholdvis rimelige viltkamerer.

Den første figuren antyder forskjellige typer med faktisk mer bredbåndet emitasjon (den kom også fram på søk på LED-IR). Men det kan jo også være forskjellige framstillingmåter (måltall-graf).
Ikke vet jeg. Noen som vet noe om dette her?

Redigert av - kjellms den 17/11/2017 12:22:47
Gå til toppen av siden

kjellms
Aktiv deltaker

3203 Posts

Skrevet - 28/12/2017 :  15:07:05  Vis profil Send kjellms a Private Message  Svar med kopi av melding
I et par innlegg foran nevnte jeg forsøk med Energizer ecoadvanced . I Acorn 6210 syntes de å virke bra, men dette kameraet har plass til hele 12 celler, 3 paralellkoblete kretser a 6 V. Jeg har tatt inn det kameraet bl a fordi det ikke pleier å fungere bra i kulda.

Et av mine Browning Spec Ops FHD Extreme (2017) har i løpet av høsten tatt en del video med Energizer ecoadvanced. I mildvær tidlig på høsten synes det å ha vært greit, men i skikkelig kulde merker man problemene. I desember har det svingt fra ca 0 til -33 (igjen med forbehold om at kameraene kanskje ikke alltid er til å stole på). Siden jeg har 2015 modellen stående nær 2017 modellen kan jeg trekke noen konklusjoner. Til sitt bruke er nok Energizer ecoadvanced ok batterier til en grei pris helt sammenliknbare med andre kvalitetsbatterier (alkaline), men de leverer ikke i nærheten av Energizer ULTIMATE LITIUM i kulda. Ca 50 korte videoer ble tatt opp med ecoadvanced fra slutten av november til 21.12. Kameraet stod på Smartvideo og skal da ta video så lenge dyr beveger seg foran. Nå var det ikke så stor trafikk der, men da ville jeg nok opplevd problemene før, nå var det aktivitet av elg der både 14., 16., 21. og 24.12 og det var nok til at batteriene begynte å svikte. IR-videoene var stort sett bare 2-3 sekunder og opptil 15-20 sek avhengig av hvor lang pausen foran var. F eks den 21. var en video 19 sek, allerede den neste var ned i 9 s og 24.12 startet ikke kameraet i det hele tatt, antakelig fordi batteriene da allerede var for dårlige i forhold til kulda.

Det store framskrittet her er at Smartvideo virker på de nye modellene av Browning, selv om videoene blir kuttet blir det allikevel gyldige filer. Men når der er aktivitet ville man jo gjerne hatt mer av nettopp det. Akkurat denne gangen var det unge oksers lekeslossing og knuffing som ble kuttet. Selv om 2015 modellen også stod der fikk den bare med deler av situasjonene fordi den var lenger unna. Dessuten fortsetter det eldre kameraet å ta sine 10 sekunders IR-videoer (eller tomme videoer i dagslys på den tid man har stilt inn selv om dyra har forlatt feltet). Så vitsen med Smartvideo er klart spare strøm til aktivitet er der, men da må altså batteriene ha nok å levere i kulda, IR-lys er strømkrevende. Og selv om Spec Ops 2017 modellen tok opp en del korte gyldige filer så ser jeg også på 2015 modellen at det hender at 2017 modellen slår på lyset og det slokner øyeblikkelig selv om dyr er i feltet i bevegelse. Den stopper altså opptak fordi det blir levert for lite strøm. Og antallet filer stemmer jo uansett ikke. Med slik aktivitet foran pleier det å bli langt flere filer. Slik at når den nye modellen kutter opptak så lagrer den heller ikke noe nummer og ugyldig fil. Også greit å vite ellers kan man forledes til å tro at der har vært mindre aktivitet enn det filene viser.

Noen videosnaps, først de to unge oksene som jeg gjerne skulle hatt lengre opptak av med 2017-modellen.


ung elgokse (Klikk for å se et større bilde)

knuffing (Klikk for å se et større bilde)

knuffing (Klikk for å se et større bilde)


Kua viser faktisk mye snø for årstida i Karasjok, de siste to år har det faktisk kommet en del snø før jul noe som ikke har vært typisk de siste 15-20 år. Disse to bilden er fra 2015 modellen.

elgku i dypsnø (Klikk for å se et større bilde)


Og på det siste bildet ser man ungoksene på tur opp mot furua og oppe til venstre ser man lyset fra 2017 modellen som altså en del ganger sloknet fort.

unge elgokser (Klikk for å se et større bilde)
Gå til toppen av siden

kjellms
Aktiv deltaker

3203 Posts

Skrevet - 06/01/2018 :  10:49:07  Vis profil Send kjellms a Private Message  Svar med kopi av melding
Dendrobates, reklamerte du på Browning Strike force-kameraet eller beholdt du det?

Jeg spør fordi Browning har kommet med nye varianter av nettopp den modellen (Strike Force HD Pro og Dark OPs HD Pro) med nye bedre egenskaper. Kan jo være greit å vite hvordan leverandørene her i Norge takler kundene. De nye har bl a lang batteritid med kun seks AA-celler. Ikke full FHD riktignok, men bra bilder ifølge Trailcampro.
Gå til toppen av siden

kjellms
Aktiv deltaker

3203 Posts

Skrevet - 24/02/2018 :  17:12:02  Vis profil Send kjellms a Private Message  Svar med kopi av melding
Trailcampro testet batterier i kulde med automatisk opplegg og 20-25 dag og nattbilder.
Et "Brand name alkaline" ga noe over 3700 bilder før kulda begynte å gjøre seg gjeldende. Tilsvarende 45000 bilder med litium. Så veldig kaldt er det vel heller ikke.
https://www.facebook.com/trailcampro1/videos/968848746599439/?q=trailcampro.com
Gå til toppen av siden
Side: av 7 Tidligere emne Emne Neste emne  
Forrige side | Neste side
 Nytt emne  Ny avstemning Ny avstemning
 Svar på emne
 Skrivervennlig versjon Bookmark this Topic BookMark Topic
Snarvei:
Spør en biolog © © 2001 BIO Gå til toppen av siden
Denne sida ble genererert på 0,34 sekunder. Snitz Forums 2000